چکیده :بازار همچنان در التهاب به سر می‌برد. دیروز راهپیمایی بزرگی در محوطه‌ی بازار تهران با حضور بازاریان و مردمی که به آنها پیوسته بودند، برگزار شد که خبر آن در رسانه‌ها بازتاب نیافت. امروز هم بازاریان قصد داشتند در ساعت 11 به راهپیمایی اعتراضی بپردازند که حاکم شدن فضای امنیتی شدید بر بازار و حضور پرتعداد پلیس و ماموران لباس شخصی مانع از این کار شد. با این حال هنوز تعطیلی مغازه‌ها و اعتصاب بازاریان ادامه دارد....

خبرنگار کلمه از بازار تهران گزارش می‌دهد که بازار همچنان در التهاب به سر می‌برد. دیروز راهپیمایی بزرگی در محوطه‌ی بازار تهران با حضور بازاریان و مردمی که به آنها پیوسته بودند، برگزار شد که خبر آن در رسانه‌ها بازتاب نیافت. امروز هم بازاریان قصد داشتند در ساعت ۱۱ به راهپیمایی اعتراضی بپردازند که حاکم شدن فضای امنیتی شدید بر بازار و حضور پرتعداد پلیس و ماموران لباس شخصی مانع از این کار شد. با این حال هنوز تعطیلی مغازه‌ها و اعتصاب بازاریان ادامه دارد و صنف پارچه و قماش و دیگر اصنافی که به اعتصاب‌کنندگان پیوسته‌اند، حاضر به از‌سر‌گیری کار خود نشده‌اند.
به گزارش خبرنگار کلمه، اعتصاب‌کنندگان بازار تهران، که به نحوه اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده اعتراض دارند، قصد داشتند امروز هم به مانند دیروز، راس ساعت ۱۱ دست به راهپیمایی در محوطه‌ی بازار بزنند. اما از ساعات آغازین صبح، حضور پرتعداد نیروهای امنیتی لباس شخصی، خبر از فضای سنگینی می‌داد که قرار است در روز یکشنبه بر بازار سنتی تهران حاکم باشد. حضور این نیروها در نهایت مانع از برگزاری راهپیمایی شد، اما نتوانست در تصمیم بازاریان برای ادامه‌ی اعتصاب تغییری ایجاد کند.
بر اساس این گزارش، برخی پرسنل نیروی انتظامی مستقر در بازار نیز امروز با لباس شخصی در این محل حضور داشتند و در تمام نقاطی که احتمال شکل‌گیری تجمعی در آنها وجود داشت، رفت‌و‌آمد کسبه و مردم به طرز محسوسی تحت کنترل ماموران لباس شخصی قرار گرفته بود. با این حال مغازه‌ها به مانند دیروز تعطیل بود و بازاریان جلوی دکان‌های خود ایستاده بودند. صبح امروز شایعات تهدیدآمیزی نیز بین بازاریان پخش شد، دال بر اینکه در صورت راهپیمایی و تجمع اعتراضی، ممکن است افرادی را به محل بیاورند تا به مغازه‌ها و اموال عمومی آسیب برسانند و به نام اعتصاب‌کنندگان تمام شود.
خبرنگار کلمه همچنین گزارش می‌دهد که در ساعات ابتدایی صبح امروز، یکشنبه، اطلاعیه‌ای با امضای ارسلان فتحی‌پور رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس خطاب به محمدصادق مشایخ رئیس اتحادیه صنف پارچه‌فروشان، بر روی دیوارهای بازار نصب شد که در آن از بازاریان خواسته شده بود به اعتصاب خود پایان دهند و تاکید شده بود که اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده با استفاده از قوه قهریه امکان‌پذیر نیست.
اعتصاب صنف پارچه و قماش در بازار تهران از حدود یک ماه قبل آغاز شده و بخش‌های مختلف صنف پارچه از جمله تولیدکنندگان و فروشندگان پارچه‌های پرده‌ای، لباس‌کار، روپوش مدارس و مانتو، پارچه‌های ملحفه‌ای، جین، فاستونی، چادری، آستری و پارچه‌های خارجی که در پاساژها و سراهای مختلفی در بازار فعالیت دارند، در این اعتصاب مشارکت کرده‌اند.
دیروز هم رئیس اتحادیه به پارچه‌فروشان وعده داده بود که با باز کردن مغازه‌ها، مالیات آنها بخشوده خواهد شد، اما بازاریان به این وعده اعتنایی نکردند و همچنان به اعتراض و اعتصاب خود ادامه دادند.
روز شنبه در بازار تهران چه گذشت
دیروز، روز کم‌سابقه‌ای در بازار تهران بود. صنف پارچه که از ابتدای ماه رمضان در اعتراض به شیوه اخذ مالیات بر ارزش افزوده، اعتصاب کرده بودند، دیروز در محوطه‌ی بازار تهران دست به راهپیمایی زدند.
به گزارش خبرنگار کلمه، آنها ابتدا با تجمع در حد فاصل بازار خیاط‌ها و بازار عباس‌آباد، خواهان رسیدگی به مطالبات خود شدند. اما رئیس اتحادیه که به سرعت در جمع معترضان حضور یافته بود، خواستار بازگشایی مغازه‌ها شد و اعلام کرد که پیگیری برای تحقق خواسته‌های بازاریان ادامه دارد.
اما سخنان او به فریادهای اعتراضی کسبه ختم شد و سپس تجمع‌کنندگان به قصد راهپیمایی در محوطه‌ی بازار حرکت کردند. آنها ابتدا به سمت بازار طلافروشان حرکت کردند و با شعار «بازاری با غیرت، حمایت حمایت» و «بازاری باغیرت، اتحاد اتحاد» و همچنین سر دادن شعار «الله اکبر» خواهان حمایت بقیه‌ی اصناف از خود شدند.
بر اساس این گزارش، با رسیدن جمعیت به بازار طلافروشان، کسبه‌ی این صنف با خاموش کردن چراغ و تعطیلی مغازه‌های خود، به حمایت از صنف پارچه پرداختند. جمعیت در ادامه به سمت بازار کفاش‌ها و بازار متری‌فروش‌ها رفت و بعد از آن به سمت حمام چال و مغازه‌های صنف پوشاک رفتند و با تجمع در مقابل پاساژ ملی و ملت که از مراکز اصلی خرید و فروش پوشاک است، خواستار حمایت این صنف شدند.
گزارش خبرنگار کلمه حاکی است که کسبه‌ی صنف پوشاک هم مانند طلافروشان با خاموش کردن چراغ و تعطیل کردن مغازه‌هایشان به جمعیت معترض پیوستند. بدین ترتیب در نهایت علاوه بر مغازه‌های صنف پارچه و بنکداران، دیروز اکثر مغازه‌اه در بازار مسگرها، بسیاری از مغازه‌های طلافروشان، پوشاک‌فروشان و فرش‌فروشان نیز تعطیل بود.
طبق این گزارش، راهپیمایی و اعتراض دیروز بازاریان تا زمان اذان ظهر ادامه داشت و در نهایت در مقابل امامزاده زید، واقع در بازار خیاط‌ها، به اتمام رسید. معترضان قرار گذاشتند در صورتی که دولت پاسخ مناسبی به این اعتراضات ندهد، روز یکشبنه – امروز – ساعت ۱۱ صبح از بازار خیاطها و مقابل امامزاده زید به راهپیمایی اعتراضی خود ادامه دهند؛ تصمیمی که امروز با حضور گسترده‌ی نیروهای امنیتی و لباس شخصی، محقق نشد.
اما با این حال در وضعیت اعتصاب صنف پارچه و التهاب بازار تغییری ایجاد نشده است، و این پاسخی صریح به اتهام‌پراکنی‌های رسانه‌های اقتدارگرا، و واقعیت ناخوشایندی برای مسئولان دولتی است که تا هفته‌ی قبل، با لحنی تهدیدآمیز با بازاریان سخن می‌گفتند و آنها را قاچاقچی، متوهم و سوء‌استفاده‌چی می‌نامیدند.
آخرین تهدید از این نوع، مربوط به غلامرضا مصباحی مقدم، نماینده اصولگرای مجلس بود که گفته بود: «در صورت بسته ماندن مغازه‌ها، پارچه‌فروشان با برخورد نیروی انتظامی مواجه‌می‌شوند.» اما امروز روزنامه جهان صنعت نوشت که «اعتصاب‌کنندگان می‌گویند اجرای مالیات بر ارزش‌افزوده منجر به رکود بازار می‌شود» و تاکید کرد: «شواهد حاکی از آن است که بازاری‌ها دست از اعتصاب نخواهند کشید مگر با برآورده شدن خواسته‌شان چرا که به گفته‌ی آن‌ها اجرای مالیات بر ارزش‌افزوده در راستای حمایت از دولت و به ضرر مردم است از این رو اعتصاب ادامه دارد» و «آن‌ها حاضر به معامله با سازمان مالیاتی نیستند.»
امروز با پلیس و نیروهای لباس شخصی، بازار در سکوت و خاموشی، روز را سپری کرد. فردا چه می‌شود، کسی نمی‌داند.


عکسی از وضعیت امروز (یکشنبه) بازار تهران