چکیده :دیکتاتور سوریه در روز عید فطر هم به مخالفان خود رحم نکرد و بر اساس گزارش‌ها، در تظاهرات گسترده ضد حکومتی که پس از نماز عید فطر در دمشق، حمص و چند شهر دیگر برگزار شد، بر اثر شلیک نیروهای امنیتی چندین نفر کشته شده‌اند و پیش‌یبنی می‌شود که این آمار در ساعات آینده افزایش...

دیکتاتور سوریه در روز عید فطر هم به مخالفان خود رحم نکرد و بر اساس گزارش‌ها، در تظاهرات گسترده ضد حکومتی که پس از نماز عید فطر در دمشق، حمص و چند شهر دیگر برگزار شد، بر اثر شلیک نیروهای امنیتی چندین نفر کشته شده‌اند و پیش‌یبنی می‌شود که این آمار در ساعات آینده افزایش یابد.
به گزارش کلمه به نقل از منابع بین المللی، بسیاری از شهرهای سوریه در پایان نماز عید فطر شاهد تظاهرات ضد حکومتی بوده اند که در جریان آنها، چندین نفر کشته شده اند.
این در حالی بوده که در روز عید فطر، ارتباطات در بسیاری از مناطق سوریه قطع بوده و نیروهای امنیتی در خیابان های اطراف مساجد مستقر بوده اند. تمرکز فعالیت نیروهای حکومتی بر قبرستان ها متمرکز شده، چرا که مردم سوریه در چنین روزی به طور سنتی به زیارت اهل قبور می روند.
الجزیره گزارش داد که در مناطق مختلف سوریه از جمله در حومه‌های دمشق، پایتخت، هزاران نفر به خیابان‌ها آمده و خواستار کنار رفتن دولت بشار اسد، رییس جمهوری سوریه، شده‌اند.
بی بی سی هم به نقل از فعالان مخالف دولت سوری خبر داد که نیروهای امنیتی شش نفر را در استان دارا به ضرب گلوله از پای درآوردند. بر اساس این گزارش، یک نفر هم در شهر حمص، از مراکز اصلی در اعتراض‌ها علیه حکومت بشار اسد، رئیس جمهور سوریه، در اثر تیراندازی این نیروها کشته شد.
یک گروه مدافع حقوق بشر هم گفته است تیراندازی پلیس به سوی شرکت کنندگان یک تظاهرات بزرگ در الحره نیز سه کشته و چندین مجروح بر جای گذاشت.
بنابر گزارش ها، نیروهای امنیتی در دمشق هم به سوی تظاهرکنندگان آتش گشوده اند. به گزارش بی بی سی، تلویزیون سوریه بشار اسد، رییس جمهوری این کشور را نشان داده که برای شرکت در مراسم عید فطر به مسجدی در دمشق رفته و قبل از آنکه به سرعت از محل برده شود، در حال نوشیدن قهوه و خوردن کیک با دیگر نمازگزاران بوده است.
تشکیل شورای ملی انتقالی
این سرکوب‌ها در سوریه در حالی صورت می‌گیرد که بخشهایی از اپوزیسیون سوریه خبر از تشکیل یک شورای انتقالی سوریه با عضویت ۹۴ چهره مخالف حکومت و به رهبری برهان غلیون، فعال سیاسی مخالف سوری، می‌دهد.
به گزارش الجزیره، این شورا با صدور بیانیه‌ای در آنکارا، پایتخت ترکیه اعلام کرد، به نام جوانان انقلابی سوریه ۹۵ چهره مزبور را به عنوان مجلس شورای انتقالی انتخاب کرده است و هدفش حمایت از انقلاب و سرنگونی نظام بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه است. آنها در این بیانیه همچنین از تمامی جریان‌هایی که سکوت اختیار کرده و هنوز به جمع تظاهرکنندگان نپیوسته‌اند دعوت کرد تا سکوت خود را بشکنند و به انقلابیون بپیوندند.
برهان غلیون، روشنفکر و چهره مشهور عربی است که در سال ۱۹۴۵ در شهر حمص در سوریه متولد شده است. وی استاد علوم جامعه‌شناسی سیاسی و مدیر مرکز مطالعات شرق معاصر دانشگاه سوربون ۳ در پاریس است. وی فارغ التحصیل رشته فلسفه و علوم اجتماعی دانشگاه دمشق است و دکترای خود را در جامعه شناسی سیاسی و انسانی از دانشگاه سوربون دریافت کرده است.
برای معاونت برهان غلیون در شورای انتقالی نیز سه تن انتخاب شده‌اند که عبارتند از فاروق طیفور، وجدی مصطفی و ریاض سیف. ۴۲ تن از اعضای این شورا از چهره‌های اپوزسیون داخلی و مابقی مخالفان ساکن در خارج هستند.
از چهره‌های بارز دیگری که در شورای انتقالی سوریه عضویت دارند می‌توان به هیثم المالح، میشل کیلو، عارف دلیله، فایز ساره، غسان نجار، حسین العودات، لوی حسین، الشیخ نواف البشیر، علی فرزات، عمار القربی، فداء حورانی، سهیر الاتاسی، مازن درویش، انور البنی، عبی العبدالله، جورج صبرا، دانیل سعود و ریاض ترک اشاره کرد.
با صدور بیانیه شورای انتقالی برخی از جریان‌های مخالف سیاسی سوریه نسبت به آن اعتراض کرده و اعلام کرده‌اند، اسامی این شورا بدون هماهنگی با آنها صادر شده و نه تنها در آن نماینده‌ای ندارند بلکه این شورا را به رسمیت نمی‌شناسند.
شش کشته در اعتراضات روز دوشنبه
به گزارش خبرگزاری فرانسه، در جریان سرکوب معترضان در روز دوشنبه ۶ نفر به دست نیروهای امنیتی سوریه کشته شده اند.
بر اساس گزارش ها، ۵ نفر از جمله یک کودک درجریان عملیات ارتش و نیروهای امنیتی در منطقه سارمین در استان ادلب کشته شده اند. همچنین در جریان عملیات نیروهای ارتش در سارمین ۶۰ نفر مجروح شده اند و تعدادی خانه نیز تخریب شده است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه در جریان حمله نیروهای امنیتی در به منطقه قرا در حومه دمشق نیز یک نفر کشته شده است. طبق این گزارش در جریان حمله نیروهای امنیتی به قرا هم ۴۰ نفر بازداشت شده اند.
توافق اعضای اتحادیه اروپا برای تحریم نفتی سوریه
در واکنش به سرکوب اعتراضات در سوریه که تاکنون بیش از دو هزار کشته برجا گذاشته است، اتحادیه اروپا در راستای واکنش به اقدامات حکومت بشار اسد در سرکوب خونین معترضان، یک گام دیگر به تحریم نفتی سوریه نزدیک تر شده است.
یک دیپلمات اروپایی به خبرگزاری فرانسه گفته است که اعضای اتحادیه اروپا بر سر تحریم نفتی سوریه به توافق رسیده اند. این دیپلمات که خواست نامش فاش نشود، همچنین گفته است: «اجماع سیاسی برای تحریم واردات محصولات نفتی از سوریه وجود دارد.»
یک دیپلمات دیگر نیز گفته است: تحریم های تازه بدون هیچ گونه مخالفتی مورد حمایت نمایندگان ۲۷ عضو اتحادیه اروپا حاضر در نشست بروکسل قرار گرفته است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، اتحادیه اروپا ۹۵ درصد نفت سوریه را می خرد که فروش این مقدار نفت، یک سوم درآمدهای حکومت بشار اسد را تشکیل می دهد.
دیپلمات های همچنین گفته اند: اعضای اتحادیه اروپا در رایزنی و گفت وگو در خصوص احتمال گسترش این تحریم ها به سرمایه گذاری در سوریه هستند.
اقدامات تازه اتحادیه اروپا در راستای فشار بر حکومت بعث سوریه برای پایان دادن به سرکوب های خونین اعتراضات این کشور است. اعتراضاتی که از ماه مارس آغاز شده و به گفته سازمان ملل متحد تاکنون دو هزار و ۲۰۰ کشته برجای گذاشته است.
اتحادیه اروپا تاکنون شماری از مقامات بلندپایه سوریه از جمله بشار اسد، رییس جمهور این کشور، را مورد تحریم قرار داده است. اتحادیه اروپا همچنین سپاه قدس، نیروهای برون مرزی سپاه پاسداران، را نیز به اتهام پشتیبانی و ارائه تجهیزات و خدمات فنی به نیروهای امنیتی سوریه مورد تحریم قرار داده است.